Глутамат натрію.
Глутамат натрію. (Natrii glutamas, глутамат натрію). Харчова добавка (Е-621). Підсилювач смаку та аромату.
Характеристика
Глутамат натрію виглядає як середні кристали або кристалічний порошок білого кольору. Він має специфічний слабкий солонувато-солодкуватий) смак, практично не має запаху, дуже добре розчинний у воді. Глутамат натрію - це природна речовина – натрієва сіль глютамінової кислоти, однієї з амінокислот, що утворюють білки. Ця амінокислота, входить до складу білків, які потрібні нашому організму для його життєдіяльності.
Застосування
Глутамат натрію використовується в якості підсилювача смаку та аромату, або замінників солі у харчовій промисловості. Він застосовується як добавка в: • пищеконцентратные продукти (супи, суміші спецій, чіпси, бульйонні кубики, страви швидкого приготування, рибні закуски до пива тощо); • консерви і пресерви; • корейські салати; • м'ясні та рибні продукти (м'ясні та рибні напівфабрикати тощо) • масложирові продукти (майонези, соуси, кетчупи). Натрію глутамат служить як підсилювач смаку і запаху основного продукту. Він здатний підсилювати ароматичні і природні смакові властивості, які слабшають в процесі зберігання і переробки продуктів. Крім того, при заміні сировини з м'яса соєвими замінниками, рослинними наповнювачами, або іншими білковими стабілізаторами, маскує їх окремі негативні складові запаху і смаку і виділяє смакові якості інших складових. Специфічний "м'ясний" смак глутамату натрію виявляється при концентрації його в продукті від 0,03% і більше. Його застосовують при приготуванні продуктів з низькосортної та/або мороженого м'яса, яке частково втратила свої первісні властивості при зберіганні, а також при приготуванні соєвих білків та інших замінників м'яса.Дозування:
Найменування продукту | Дозування |
1. Консервовані море - та рибопродукти | 0.1 - 0.5 % |
2. Ковбасні вироби, продукти з м'яса, їх напівфабрикати | 0.05 - 0.15 % |
3. Супи, сухі булбоны, приправи | 2.5 - 4 % |
4. Майонези | 0.15 - 0.2 % |
5. Соуси | 0.05 - 1 % |
6. Кетчупи | 0.75 - 0.1 % |
7. Чіпси, крекери | 4 - 5 % |
8. Продукти швидкого приготування | 2.5 - 4 % |
Глутамат натрію додають у продукти як окремо, так і разом з сіллю. При цьому дозування солі зменшують на 10%. "Глутаминовый ефект" присутній у продуктах не лише після додавання глутамату натрію безпосередньо, але і після їх термічної обробки, заморожування або консервації. Для прояву "глутаминового ефекту" оптимальною є слабокисла середовище (рН 6,5-5). У сильнокислых середовищах (рН менше 4) цей ефект повністю зникає, тобто використання глютамата натрію для деяких кислих молочних, фруктових, овочевих продуктів є не доцільним. Застосування глутамату натрію є також ефективним для збереження якості продуктів при їх тривалому зберігання та використання. Це пов'язано з його антиокислювальні властивості - в оброблених глутаматом натрію продуктах пригнічується окислення жирів (згіркнення). З цією метою можливе або введення глютамата натрію в продукт безпосередньо, або обприскування продукту 1,5-5% розчином глютамата натрію. Глутамат натрію не містить поживних речовин в своєму складі, але його вживання у великих кількостях небажано. Він може бути корисний тільки натуральним – тим самим, який міститься у звичайних продуктах, які не піддаються обробці.
Показники якості глутамату натрію
Найменування показника | Норма |
1. Основна речовина | мін. 99,0% |
2. Трансмитация | мін. 98% |
3. Втрати після высушки | макс. 0,5% |
4. рН | 6,7-7,5 |
5. Хлориди | макс. 0,1 |
6. Залізо | макс. 5 ppm |
7. Сульфати | макс. 0,05% |
8. Миш'як | макс. 0,5 ppm |
9. Свинець | макс. 1 ppm |
10. Цинк | макс. 5 |
Інформація для замовлення
- Ціна: 2 020 ₴